Third-party kolačići ipak ostaju - Idi do glavnog sadržaja

Third-party kolačići ipak ostaju

Već nekoliko godina Google nas drži u neizvesnosti oko planova za ukidanje kolačića. Iz tog razloga se već dugo priča o kraju third-party kolačića o čemu smo pisali u jednom od tekstova na našem blogu.

Iako su početkom ove godine počeli fazno ukidanje third-party kolačića, sada su promenili stav i odlučili da kolačići ipak ostaju.

Google je nedavno najavio novi pristup korisničkom iskustvu na Google Chrome-u umesto planiranog ukidanja kolačića trećih strana.

Hajde onda da vidimo šta se tačno menja i šta to znači za korisnike i kompanije?

Šta se desilo?

Dana 22. jula, Google je objavio novi pravac za svoju Privacy Sandbox inicijativu na Internetu. Ovaj projekat je bio razlog zbog kojeg je Google prvobitno planirao da ukine third-party kolačiće u drugoj polovini 2024. godine.

Međutim, sada je doneo odluku da zadrži third-party kolačiće, ali će korisnicima Google Chrome-a ponuditi opcije opt in/opt out kako bi mogli da kontrolišu svoje preferencije praćenja.

Zašto je Google planirao ukidanje kolačića?

Google je planirao da ukine third-party kolačiće kako bi unapredio privatnost na Internetu. Cilj je bio da se smanji praćenje korisnika preko različitih web sajtova i da se korisnicima omogući veća kontrola nad svojim podacima.

Ova odluka je bila odgovor na rastuće zabrinutosti korisnika oko privatnosti i sigurnosti ličnih podataka.

Google je prvobitno planirao da potpuno ukine third-party kolačiće do kraja 2024. godine, a fazno ukidanje je već započelo u januaru ove godine, što je uticalo na oko 1% korisnika Chrome-a.

Šta Google sada planira?

Umesto potpunog ukidanja third-party kolačića, Google će korisnicima Chrome-a omogućiti opciju da se sami odobre opciju praćenja ili da ga isključe. Ova promena će biti deo Google-ove Privacy Sandbox inicijative, koja će za njih ostati prioritet.

Plan je da se razviju alternativni načini praćenja i ciljanja publike koji će više poštovati privatnost korisnika.

Čelnici Privacy Sandbox u Google-u najavljuju da će Google nastaviti sa razvojem Privacy Sandbox API-ja i ponuditi dodatne kontrole privatnosti, uključujući zaštitu IP adrese u Chrome-ovom Incognito režimu.

Šta ovo znači za vaše online poslovanje?

Ako ste već preusmerili svoju strategiju na korišćenje first-party podataka, i dalje ste na pravom putu.

Mnoge savremene PPC strategije se oslanjaju na first-party podatke, kao što su poboljšano licitiranje za konverzije i publike sa podudaranjem korisnika.

Pored Google-a, i druge platforme će nastaviti sa promocijom strategija koje se baziraju na first-party podacima.

Na primer, Facebook Ads Advantage+ može optimizovati ciljanje na osnovu podataka koje pružite.

Reakcije industrije

Većina reakcija na ovu promenu je pozitivna, jer je ukidanje third-party kolačića stvaralo stres za mnoge oglašivače. Google je priznao da će tranzicija zahtevati značajan rad mnogih učesnika i da će imati uticaj na izdavače, oglašivače i sve uključene u onlajn oglašavanje.

Neki oglašivači smatraju da je bilo kakva alternativa bolja od potpunog ukidanja third-party kolačića, jer bi to moglo ugroziti mnoge kompanije.

Međutim, drugi oglašivači nisu zadovoljni jer su uložili mnogo rada u pripreme za budućnost bez kolačića, a sada se čini da je taj trud bio uzaludan.

Postoji i zabrinutost zbog nejasnoća oko novog pravca za Google Chrome, što ne uliva mnogo poverenja među oglašivačima.

Postoje nagađanja da bi Google mogao postepeno preći sa opcije isključivanja kolačića na preporuku korisnicima da ih blokiraju, a zatim eventualno na opciju da ih korisnici sami uključuju.

Zaključak

Oglašivači će morati da sačekaju dodatne informacije od Google-a dok se nove kontrole praćenja budu uvodile u Chrome.

Bilo da se radi o kolačićima ili ne, svi oblici podataka mogu biti vredni za vaše poslovanje. Nastavite da koristite strategije koje kombinuju first-party i third-party podatke i pratite razvoj situacije dok Google objavljuje nova ažuriranja.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor