Kako da prilagodite svoju WordPress temu Idi do glavnog sadržaja

Kako da prilagodite svoju WordPress temu

Iako na tržištu postoji veliki broj WordPress tema, pronalaženje one koja u potpunosti odgovara vašem zahtevima nekada može da bude zaista težak zadatak.

Srećom, WordPress temu možete prilagoditi onako kako vama odgovara i na taj način izbeći da se po svaku cenu prilagodite nečemu što nije u skladu sa vašom idejom.

Prilagođavanjem teme možete da kreirate jedinstven dizajn koji odražava vaš brend, ili jednostavno odgovara izgledu koji želite da postignete. To omogućava da se vaš sajt istakne među mnogim drugim sajtovima na Internetu.

Zato ćemo u ovom tekstu objasniti kako da prilagodite svoju WordPress temu.

Zašto bi trebalo da prilagodite svoju WordPress temu?

Kako smo pomenuli, da bi se vaš web sajt istakao među drugim sajtovima na Internetu, potrebno je da mu date neku crtu posebnosti. Nečega što će ga razlikovati u moru sličnih sajtova izrađenih na podrazumevanom dizajnu nekih tema.

Međutim, prilagođavanje WordPress teme ne mora uvek da ima veze samo sa dizajnom. Može da vam zatreba neka funkcionalnost koja se podrazumevano ne nalazi u vašoj temi. Ili ste možda otkrili, ili saznali da vaša podrazumevana tema ima problem sa nekim sigurnosnim propustom. Dodavanje neke funkcionalnosti ili unapređenje bezbednosti vaše teme takođe može da se smatra prilagođavanjem.

U tom smislu, hajde da vidimo koji sve to mogu biti razlozi zbog koji ćete možda želeti da prilagodite svoju WordPress temu:

Jedinstveno brendiranje: Prilagođavanjem WordPress teme možete kreirati jedinstven izgled i osećaj koji prikazuje vaš brend. Sa prilagođenim bojama, fontovima i dizajnerskim elementima, možete se povezati sa svojom ciljnom publikom i izdvojiti se od konkurencije.

Poboljšano korisničko iskustvo: Prilagođavanje teme poboljšava korisničko iskustvo tako što vaš sajt čini lakim za navigaciju i omogućava lakše pronalaženje informacija.

Bolja funkcionalnost: Takođe možete poboljšati funkcionalnost vašeg sajta putem prilagođavanja. Sa prilagođenim dodacima i funkcijama, možete kreirati sajt koji zadovoljava vaše potrebe i pruža posetiocima besprekorno korisničko iskustvo.

Povećana sigurnost: Prilagođavanje WordPress teme može takođe pomoći u poboljšanju sigurnosti vašeg sajta. Uklanjanjem nepotrebnog koda i optimizacijom strukture sajta, možete smanjiti rizik od bezbednosnih proboja.

Poboljšan SEO: Optimizacijom koda, strukture i sadržaja sajta možete učiniti vaš sajt SEO-prijateljskim i poboljšati njegov rang u rezultatima pretraživača.

Različiti načini za optimizaciju WordPress teme

Prilagođavanje vaše WordPress teme zavisi od toga koliko ste vešti sa kodom, šta vam je sve zaista potrebno da izmenite, ali i od same teme koju želite da menjate. Postoje WordPress teme koje su lakše za prilagođavanje, a postoje i one kod kojih to nije baš tako jednostavno.

Tako za osnovno podešavanje teme nije neophodno da posedujete neke napredne veštine kodiranja, ali za izmenu PHP ili JavaScript koda potrebno je da poznajete ova dva programska jezika i da imate određeno iskustvo u radu u njima.

Kako da prilagodite WordPress temu?

U zavisnosti od toga koliko ste vešti sa kodom, tako ćete odabrati i metod za prilagođavanje. Hajde onda da vidimo koji su to načini i kako da odredite koji od njih najviše odgovara vašim potrebama i trenutnim veštinama.

Korisitite podrazumevani Theme Customizer-a

Najlakši način da prilagodite svoju WordPress temu jeste pomoću podrazumevanog Theme Customizer-a. Da biste to uradili pratite sledeće korake:

Ulogujte se na svoj WordPress admin dashboard. Pronađite opciju Appearance ispod vaše aktivne teme.

wordpress tema

Klliknite na opciju Appearance → Customize.

wordpress tema

Sada možete da istražite opcije u sidebar-u i upoznate se sa svim opcijama za prilagođavanje teme.

Na primer, ukoliko želite da vaša online prodavnica bude prikazana na vašoj naslovnoj stranici, izaberite opciju Homepage Settings.

Zatim iz padajućeg menija pod opcijom Homepage izaberite opciju Shop.

Sada kliknite na opciju Publish da biste podesili online shop na vašoj naslovnoj stranici.

Time ste završili ove podešavanje. Možete da istražite i ostale opcije da biste proverili kako one rade.

Koristite WordPress Full Site Editor da prilagodite temu

Svoju WordPress temu možete prilagoditi i pomoću Full Site Editor-a, koji proširuje mogućnosti block editora na elemente izvan postova i stranica.

Ovaj alat vam omogućava da editujete ceo sajt korišćenjem blokova i možete da mu pristupite direktno iz vaše WordPress teme.

Imajte samo u vidu da ovu funkcionalnost nećete pronaći u svim WordPress temama. Ukoliko imate block kompatibilnu temu i WordPress 5.9 ili neku noviju verziju, onda ćete moći da radite sa Full Site Editor-om.

Za potrebe ovog teksta mi ćemo koristiti temu pod nazivom Twenty Twenty-Two.

Ulogujte se na svoj WordPress admin dashboard i klikinite na Appearance → Editor.

Bićete preusmereni na sledeći ekran, gde možete editovati svoj web sajt pomoću blokova.

Ukoliko želite da koristite sve raspoložive alate, kliknite + u gornjem levom uglu unutar dashboard-a.

Videćete dve pod-sekcije: blocks i patterns.

Izaberite bilo koji blok iz opcija i prevucite ga do add blocks.

Na ovom primeru mi ćemo dodati blok pod nazivom Image Compare. Prevućićemo ovaj blok i premestiti ga na mesto gde želimo da se on nalazi na našem sajtu.

Isto tako, da biste dodali bilo koji šablon, idite na tab Patterns i izaberite željeni šablon i prevucite ga na sajt.

Time ste postavili blok i šablon. Sada možete proveriti i ostala podešavanja koja su vam na raposloganju u ovim opcijama, da biste postigli željeni izgled.

Koristite page builder ili framework

Takođe, svoju WordPress temu možete prilagoditi pomoću page builder-a ili framework-a.

Za potrebe ovog teksta mi ćemo koristiti Elementor page builder.

Ukoliko do sada niste radili sa ovim page builder-om, predlažemo da prvo pročitate naš tekst pod nazivom Elementor – najpopularniji page builder.

Pre svega instalirajte i aktivirajte Elementor.

Sada će vam se u meniju unutar sidebar-a vašeg admin dashboard-a pojaviti nova opcija pod nazivom Elementor. Izaberite opciju Getting Started.

Sada kliknite na opciju Create Your First Page.

Otvoriće vam se ekran kao na slici ispod. Ovde možete da započnete prilagođavanje.

Sada iz Elementor sidebar-a možete da izaberete neki od blokova i pronađete opciju koja najbolje odgovara vašim potrebama. Na raspolaganju vam je veliki broj opcija, pa budite kreativni i pronađite onaj koji najviše odražava vaš brend i željeni dizajn i funkcionalnosti.

Koristite editovanje koda unutar vaše WordPress teme

Ukoliko već imate iskustva u pisanju koda, onda možete da editujete temu tako što ćete izmeniti delove njenog koda. Imajte samo u vidu da ovaj metod dolazi sa određenim rizicima, jer ukoliko pogrešite, može se desiti da ceo vaš sajt padne ili postane nedostupan.

Takođe, može se desiti da napravite izmene koje niste želeli, pa je naša preporuka da budete posebno obazrivi prilikom korišćenja ovog pristupa.

Obavezno uradite backup celog sajta pre nego što krenete sa izmenom koda.

I pored očiglednog rizika, ovaj metod vam nudi najviše fleskibilnosti u pogledu postizanja željenih rezultata u vezi sa izmenama teme, pa ćete na ovaj način moći da izvedete čak i neke napredne izmene.

Ulogujte se na svoj WordPress admion dashboard i idite na opciju Appearance → Theme File Editor.

Ova opcija vam omogućava pristup backend strani vaše teme, odnosno pristup kodu koji pokreće vašu WordPress temu.

Ovde sada možete uraditi sve izmene unutar style.css, functions.php i template fajlova, kako biste postigli željeni izgled i funkcionalnosti koje želite da ima vaša WordPress tema.

Ukoliko imate dovoljno iskustva u radu sa HTML-om, CSS-om i PHP-om, ova opcija je definitivno najbolje rešenje za vas, imajući u vidu da nudi najviše fleskibilnosti.

Ipak, imajte u vidu da direktna izmena fajlova unutar vaše parent teme ima i jednu lošu stranu. Svaki put kada vaša tema bude ažurirana, novi fajlovi će pregaziti stare, što može dovesti do toga da i vaše izmene kloje ste načinili unutar teme, budu vraćene na prethodno stanje. Drugim rečima, u tom slučaju ćete morati ponovo da prilagodite te fajlove, da biste postigli izgled i funkcionalnosti koje želite.

Zato je sledeći metod naša preporuka za prilagođavanje WordPress teme.

Koristite child temu

Korišćenje child teme ima mnoge prednosti. Ukoliko ne znate šta je child tema i kako da je napravite, predlažemo da prvo pročitate naš tekst pod nazivom Kako napraviti WordPress child temu.

U tom tekstu smo detaljno objasnili i kako da prilagodite svoju WordPress temu korišćenjem child teme, pa za dalje instrukcije u vezi sa tim predlažemo da obavezno pročitate taj tekst.

Najbolje prakse tokom prilagođavanja WordPress teme

Kada prilagođavate svoju WordPress temu važno je da ispratite neke najbolje prakse koje su se vremenom pokazale kao važne da bi proces prilagođavanja protekao glatko i bez problema.

Evo nekih koje smatramo važnim da ih ovde pomenemo:

Izbegavajte kodiranje unutar fajlova parent teme

Čak iako ste vešti sa kodiranjem, kodiranje direktno unutar fajlova vaše WordPress parent teme može da dovede do problema sa temom, a moguće i sa celim web sajtom. Zato je dobra praksa da sve izmene koda radite u child temi.

Child tema vam nudi mogućnost da prilagodite i izgled i funkcionalnosti, a da pritom te izmene ne izgubite prilikom prvog sledećeg ažuriranja vaše WordPress parent teme.

Ukoliko ipak morate da kodirate, onda se pobrinite da pratite standarde koje propisuje WordPress Codex, a koji će obezbediti da izmene putem koda budu bezbedne po vaš web sajt.

Koristite klon sajta ili local server (localhost) za izmene

Kada vršite izmene na svom web sajtu, postoji rizik od neočekivanih problema kao što su pad sajta, odnosno gubitak određenih funkcionalnosti ili izgleda sajta. Zbog toga je dobra praksa da razvoj ili izmene obavljate na klonu vašeg sajta koji je smešten na nekom poddomenu ili na lokalnom serveru (localhost).

Ovo vam omogućava da sve izmene na svom web sajtu prvo testirate na sigurnom mestu pre nego što ih primenite na produkcionom sajtu. Ovim smanjujete rizik od potencijalnih problema koji se mogu pojaviti na produkcionom sajtu.

Koristite alat za kontrolu verzije

Ukoliko radite na nekom većem projektu prilagođavanja WordPress tema, korišćenje nekog alata za kontrolu verzije obezbediće da ispratite sve izmene koje je imala vaša WordPress tema i tako obezbedite da ceo taj proces bude sigurniji i efikasniji.

To vam omogućava da pratite sve izmene na vašem kodu, po potrebi vratite sve na prethodno stanje, sarađujete sa drugim developerima, radite proveru koda i generalno unapredite kvalitet vašeg koda.

Pored toga, korišćenje alata za kontrolu verzije obezbediće vam da svoj kod zadržite u organizovanom okruženju i obezbedite da se po potrebi lako održava.

Zaključak

Kao što ste videli, WordPress temu možete prilagoditi prema svojim potrebama, kreirajući jedinstven dizajn koji odražava vaš brend ili odgovara izgledu koji želite da postignete.

U ovom tekstu smo objasnili različite metode i alate za prilagođavanje WordPress tema, od osnovnih do naprednih, kao i najbolje prakse koje treba slediti tokom ovog procesa.

Takođe, imali ste prilike da saznate da korišćenjem odgovarajućih metoda i alata, možete osigurati da vaš WordPress sajt bude funkcionalan, bezbedan i vizuelno atraktivan, prilagođen upravo vašim potrebama i željama.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor