Kako da integrišete PayPal sa svojom WooCommerce prodavnicom Idi do glavnog sadržaja

Kako da integrišete PayPal sa svojom WooCommerce prodavnicom

Integracija PayPal-a sa WooCommerce prodavnicom olakšava online transakcije, povećava korisničko iskustvo vaših kupaca i povećava prodaju. Zato ćemo u ovom tekstu detaljno objasniti kako da integrišete PayPal sa svojom WooCommerce prodavnicom. 

Proćićemo kroz sve neophodne korake, od podešavanja računa do konfigurisanja plugin-a, a dodatno ćemo predstaviti i neke od popularnih PayPal ekstenzija koje mogu pomoći da dodatno proširite funkcionalnost PayPal servisa.

Ali hajde da se pre toga ukratko upoznamo sa PayPal servisom.

Šta je PayPal?

Kao što verovatno već znate, PayPal je globalni servis za digitalne uplate i isplate koji omogućava korisnicima da bezbedno šalju i primaju novac putem interneta. Korišćenjem PayPal naloga, korisnici mogu plaćati robe i usluge online, ali i slati novac drugim osobama. 

Servis posluje širom sveta i povezan je sa bankovnim računima ili platnim karticama korisnika, omogućavajući brze i sigurne transakcije. 

U Srbiji, PayPal takođe omogućava korisnicima da obavljaju online plaćanja, šalju i primaju novac, ali uz određena ograničenja. Pošto Srbija nije članica Evropske unije, PayPal u našoj zemlji funkcioniše preko nerezidentnog pravnog lica iz Singapura. 

To znači da korisnici mogu koristiti osnovne usluge, kao što su slanje novca i plaćanje robe i usluga, ali nisu dostupne sve funkcionalnosti koje PayPal nudi u zemljama EU.

Isplata novca sa PayPal naloga na bankovni račun u Srbiji je moguća, ali se sredstva povlače na povezanu karticu.

Važno je napomenuti da prema trenutnim propisima, rezidenti Srbije ne mogu da primaju uplate preko PayPal-a od drugih rezidenata Srbije. Ovo ograničenje postoji zato što bi takve transakcije mogle biti u suprotnosti sa domaćim propisima o platnom prometu.

Takođe, zbog različitih regulatornih okvira, mogući su dodatni troškovi i provizije. 

Pre nego što odlučite da svoju online prodavnicu povežete sa PayPal-om, proverite sa svojom poslovnom bankom da li ona omogućava povezivanje PayPal računa sa platnom karticom koju izdaje svojim klijentima, i ako omogućava koji su uslovi (provizije) za tu uslugu.

Zašto da integrišete PayPal sa WooCommerce prodavnicom?

Integrisanjem vaše WooCommerce prodavnice sa PayPal-om obezbeđujete kupcima da vrše online plaćanja na vašem sajtu korišćenjem njihovih PayPal naloga i sve to u dobro zaštićenom okruženju.

Payment gateway-i poput PayPal-a omogućavaju automatsko upravljanje transakcijama, tako da ne morate da imate neka napredna znanja iz domena online transakcija, da biste omogućili online plaćanja na svom sajtu. 

To u suštini i jeste ideja koja PayPal, i slične servise, čini tako popularnim među vlasnicima online prodavnica.

Hajde da sada ukratko prođemo i kroz neke od glavnih razloga zašto bi trebalo da integrišete PayPal sa svojom online prodavnicom:

  • Poverenje i prepoznatljivost: PayPal kao brend uliva poverenje i globalno je prepoznat kao jedan od lidera u svetu online plaćanja.
  • Jednostavnost: Proces plaćanja kod PayPal-a je izuzetno jednostavan, što za vaše kupce znači lakšu kupovinu i dobro korisničko iskustvo koje će imati na vašem web sajtu.
  • Bezbednost: Jaka enkripcija podataka i reputacija PayPal-a kao servisa koji nudi vrhunsku sigurnost transakcija, vašim kupcima znači da su njihovi podaci bezbedni i da neće biti kompromitovani tokom online transakcije.
  • Globalni domet: PayPal omogućava online plaćanje u velikom broju valuta, što vam nudi mogućnost da proširite svoju ponudu i na neka druga tržišta širom sveta.

Sada kada smo prošli kroz neke od najvažnijih razloga za integraciju PayPal-a sa vašom online prodavnicom, hajde sada da vidimo šta je potrebno da uradite pre povezivanja PayPal-a sa vašom WooCommerce prodavnicom.

Šta je potrebno da uradite pre povezivanja PayPal-a sa WooCommerce prodavnicom?

Pre nego što započnete proces povezivanja PayPal-a i WooCommerce-a, potrebno je da prethodno uradite nekoliko koraka koji će obezbediti da ova integracija prođe glatko.

Registrujte svoj PayPal business nalog

Pre svega, potrebno je da imate registrovan svoj PayPal business nalog. Ukoliko ga još nemate, posetite web sajt PayPal-a i kreirajte nalog.

Za kreiranje PayPay business naloga potrebno je da imate registrovan pravni subjekt (da ste preduzetnik ili da ste vlasnik privrednog društva) i da kod sebe imate ličnu kartu vlasnika, odnosno zakonskog zastupnika.

Idite na zvanični web sajt PayPal-a i kliknite na dugme Sign Up.

Biće vam ponuđeno da odaberete jednu od dve opcije: Personal ili Business. Čekirajte radio dugme ispred opcije Business i kliknite na dugme Continue.

Sada će vam se otvoriti formular za unos podataka koji su potrebni za kreiranje naloga.

Popunite formular i čekirajte box ispred You read and agree to the User Agreement and Privacy Statement, a zatim kliknite na dugme Agree and Create Account.

Sada će biti potrebno da unesete podatke o svom biznisu.

Pre svega izaberite tip biznisa iz liste ponuđenih biznisa i kliknite na dugme Continue.

Ukoliko već imate personal nalog možete izabrati opciju da nadogradite svoj postojeći nalog, pri čemu ćete zadržati istu email adresu koju koristite za personal nalog.

Ukoliko želite da otvorite samo novi business nalog, onda odaberite radio dugme ispred opcije Create a Business Account i kliknite na dugme Continue.

Dalje će biti potrebno da unesete podatke o pravnom subjektu čiji ste vlasnik ili zastupnik, kao i da upload-ujete traženu dokumentaciju radi identifikacije.

Kada završite sa registracijom dobićete potvrdu o registraciji na email, sa instrukcijama koje su vam neophodne za logovanje i korišćenje svog business naloga.

Proverite verziju PHP-a koja radi na vašem web serveru

Pored ovoga, za optimalan rad WooCommerce-a potrebno je da vaš web server radi bar na verziji PHP 7.2 ili naravno nekoj novijoj verziji. Ukoliko niste sigurni gde možete da proverite verziju PHP-a na vašem web serveru i kako da je promenite, pročitajte Kako promeniti PHP verziju u cPanel-u.

Pre nego što krenete dalje, potrebno je i da imate instaliran WooCommerce plugin na svom web sajtu. Ukoliko ga do sada niste instalirali, saznajte Kako da pomoću WooCommerce plugina napravite svoju online prodavnicu.

Takođe, postarajte se da na svom web sajtu imate ažurirane verzije WordPress-a i WooCommerce-a, kako biste izbegli probleme sa sigurnošću i kompatibilnošću.

Preduslovi za instalaciju

Pre svega proverite da li je vaša WooCommerce prodavnica ažurirana i da li je vaš business PayPal nalog aktivan. 

Dobra je praksa i da proverite da li vaš hosting nalog može da obezbedi dovoljno resursa koji će omogućiti da vaša online prodavnica radi bez problema.

Naš predlog je da za ovo potrenu razmotrite neki od paketa iz naše Premium Web Hosting ponude. 

U pitanju su paketi koji su namenski osmišljeni i optimizovani za WordPress i e-Commerce sajtove razvijane na različitim platformama, kao i za sve zahtevne klijente koji žele poseban VIP tretman i snažne resurse.

Omogućite PayPal kao metod plaćanja

Prvo što je potrebno da biste omogućili PayPal plaćanja unutar vaše WooCommerce prodavnice, jeste da omogućite ovaj metod plaćanja.

Originalno, PayPal metod plaćanja je ranije bio podrazumevano podešen nakon instalacije WooCommerce plugin-a. 

Sada morate prvo da instalirate i aktivirate WooCommerce PayPal Payments plugin, kako biste aktivirali ovaj metod plaćanja.

Da biste to uradili ulogujte se na svoj WordPress admin dashboard i idite na opciju Plugins → Add New

Sada kucajte WooCommerce PayPal Payments i kada se pojavi u pretrazi kliknite na dugme Install da biste ga instalirali, a zatim i Activate da biste aktivirali plugin.

Sada idite na opciju WooCommerce → Settings → Payments i videćete da je za metod plaćanja sada dodat PayPal.

Kliknite na prekidač (switch) da biste aktivirali ovaj metod. Nakon toga klikniite na Save changes, da biste ga sačuvali.

Na sledećoj strani videćete dve opcije za povezivanje sa PayPal-om – automatski i manuelno.

Za potrebe ovog teksta mi ćemo koristiti manuelnu opciju, s obzirom da nam ona omogućava da precizno podesimo sve detalje za povezivanje.

Za ovo je potrebno da kliknete na Toggle to manual credential input. Nakon toga će se pojaviti još neka polja za unos podataka.

Opcija Sandbox omogućava da testirate svoju konekciju PayPal-a sa WooCommerce-om u potpuno izolovanom, odnosno testnom okruženju. 

Ovo je dobra opcija ukoliko želte da dobro istestirate sve opcije plaćanja i utvrdite da sve radi kako treba, bez da radite stvarne transakcije. 

Sandbox omogućava da sve prvo uradite u testnom okruženju, pre nego što prebacite na produkciono okruženje i počnete da radite prave transakcije.

Hajde sada da preuzmemo sve potrebne kredencijale sa PayPal naloga.

Preuzimanje kredencijala sa PayPal business naloga

Kao što smo već pomenuli, da biste na svojoj WooCommerce online prodavnici omogućili plaćanja preko PayPal-a, potrebno je da prvo registrujete, odnosno otvorite svoj PayPal merchant nalog. 

Pre svega ovo vam je potrebno da biste podesili PayPal checkout u svojoj WooCommerce prodavnici.

Nakon što kreirate svoj merchant nalog, ulogujete sa ne njega i idite na opciju Account Settings. Da biste došli do ove opcije, pređite mišem preko svog imena u gornjem desnom uglu vašeg dashboard-a i kliknite na opciju Account Settings.

Na ovoj stranici kliknite na tab Business information da biste dobili pristup svom merchant ID-u.

Da biste nastavili, trebaće vam i client ID i secret key. Da biste dobili ove podatke, kliknte na opciju Developer u vrhu dashboard-a unutar naloga.

Sada pređite mišem preko svog imena u gornjem desnom uglu i kliknte na opciju Dashboard.

Ovde idite na sekciju My apps & credentials, pa zatim na tab pod nazivom Live. Potrebno je da sada kreirate novu REST API aplikaciju tako što ćete kliknuti na opciju Create App.

Kucajte naziv aplikacije po svom izboru i ponovo kliknite na Create App.

Nakon što ste kreirali applikaciju, sada ćete pod live api credentials videti client ID. Takođe, možete da kliknete na Show da bi vam se otkrio secret key.

Sada kada znate gde se nalaze svi potrebni kredencijali, kopirajte ih i zalepite na PayPal Checkout page u svom WordPress admin dashboard-u. Zatim kliknite na Save changes.

WooCommerce će tada prikazati dodatna podešavanja za PayPal checkout na vašoj WooCommerce prodavnici.

U ovom koraku, sve što treba da uradite jeste da čekirate box Enable the PayPal gateway koji se nalazi na vrhu stranice.

Ovim ste ujedno uspešno konfigurisali PayPal checkout stranicu za svoj web sajt.

WooCommerce PayPal Payments

Ovaj plugin je sve što vam je potrebno da biste omogućili WooCommerce PayPal integraciju. Pored ove osnovne funkcionalnosti on takođe omogućava opciju PayPal Pay Later na vašem WooCommerce PayPal checkout-u. 

U stvari je u pitanju metod pod nazivom Buy Now Pay Later, koji je sve popularniji u svetu e-commerce transakcija. Implementacija ove opcije je potpuno besplatna, što je samo dodatni plus u celoj priči.

Ova ekstenzija takođe omogućava i neke druge metode plaćanja, koje zastupljenije na nekim drugim tržištima, poput:

  • Venmo (SAD)
  • Payment upon invoice (Nemačka)
  • Sofort
  • iDeal
  • Giropay
  • i ostali

Takođe, ova ekstenzija ima mogućnost procesiranja platnih kartica, što čini ovu ekstenziju all-in-one rešenjem za online plaćanja.

Ovaj plugin će omogućiti WooCommerce checkout payment gateway uz mnoge druge mogućnosti plaćanja.

Konfigurišite dodatna podešavanja 

Prvo podešavanje koje ćete možda želeti da konfigurišete je da omogućite Instant Payment Notifications (IPN).

IPN je PayPal funkcionalnost koja šalje notifikacije ka backend-u vašeg web sajta. Ove notifikacije se šalju svaki put kada se desi plaćanje ili neki drugi događaj vezan za transakciju.

Da biste omogućili ove notifikacije, ulogujte se na dashboard svog PayPal business naloga i idite na opciju Website payments, a zatim u okviru sekcije Instant payment notifications kliknite na opciju Update.

Sada kliknite na Choose IPN settings.

Na sledećoj strani unesite URL na koji želite da usmerite IPN poruke. Ovaj URL uključuje domen vašeg sajta i direktorijum u sledećem formatu: https://nazivsajta.rs/?wc-api=WC_Gateway_Paypal

Na kraju kliknite na Save da biste sačuvali podešavanja.

Još jedna korisna funkcionalnost za konfigurisanje je da dodate auto-return URL u PayPal.

Omogućavanje ove opcije redirektuje kupce na stranicu na koju želite da ih usmerite kada je završena kupovina.Ovo je obično neka stranica sa porukom da je porudžbina primljena, koja se nalazi u okviru vašeg online shop-a. 

Ovo je logično, jer i nakon što je kupac obavio transakciju, želite da on ostane na vašem sajtu i možda nastavi da kupuje, čita članke sa vašeg bloga ili se dodatno upozna sa vašim brendom i ostalom ponudom unutar shop-a.

Da biste dodali auto-return URL kliknite na Website payments tab, a zatim pod sekcijom Website preferences kliknite na opciju Update.

Prebacite na opciju i unesite URL sa nazivom domena vašeg web sajta u sledećem formatu: https://nazivsajta.rs/checkout/order-received/

Zatim kliknite na Save da biste sačuvali podešavanja.

Ako nastavite sa skrolujete videćete i druga podešavanja koja možete da konfigurišete. Među njima tu su blokiranje neenkriptovanih plaćanja, kao i zahtevanje od korisnika da unese kontakt telefon.

Konačno, došlo je vreme da testiramo naša podešavanja, da bismo videli da li sve radi onako kako smo želeli.

Tu na scenu stupa PayPal sandbox nalog.

Pokrenite testnu transakciju kroz PayPal Sandbox nalog

Kako smo već pomenuli, PayPal Sandbox omogućava da testirate PayPal plaćanja u svojoj WooCommerce online prodavnici, u zatvorenom testnom okruženju. 

Transakcije koje odradite unutar Sandbox-a ne idu na produkciju niti se izvršavaju sa pravim novcem, već služe samo da biste testirali podešavanja i videli da li sve radi u skladu sa očekivanjima. 

Ako se transakcije odobravaju unutar Sandbox-a, to znači da ste dobro uradili integraciju PayPal-a i svoje WooCommerce prodavnice. 

Naravno, uvek ostaje mogućnost da neka transakcija kasnije bude odbijena na produkciji, ali to će onda biti iz nekog drugog razoga, a ne zbog loše urađenih podešavanja i neispravno sprovedene integracije.

Da biste koristili Sandbox funkcionalnost, ulogujte se na svoj WordPress admin dashboard i idite na opciju WooCommerce → Settings → Payments.

U sekciji PayPal kliknite na opciju Manage.

Sada čekirajte box pored Sandbox, da biste testirali plaćanja.

Dobićete dve opcije, slične onima koje ste imali prilikom podešavanja PayPal business naloga. Kliknite Toogle to manual credential input.

Sada treba da sakupite sve potrebne API kredencijale za Sandbox. Da biste to uradili ulogujte se ponovo na svoj PayPal nalog i idite na developer dashboard.

Pod tabom Sandbox kliknite na Create App.

Nazovite applikaciju kako god želite i ponovo kliknite na Create App.

Na sledećoj strani možete da kopirate Sandbox email adresu, Client ID i secret key.

Poslednji kredencijal koji vam je potreban je merchant ID.

Da biste ga dobili, unutar sekcije Sandbox pronađite opciju Accounts, a zatim kliknite na ikonicu menija ispod business naloga i nakon toga kliknite na View/edit account.

Na sledećoj strani skrolujte na dole i kopirajte Account ID. To je vaš merchant ID.

Sada kada imate sve potrebne kredencijale za Sandbox, vratite se u svoj WordPress admin dashboard i unesite sve podatke.

Kada završite skrolujte do dna stranice i kliknte na Save changes.

Sledeće što ćemo uraditi je da pomoću PayPal Sandbox naloga simuliramo tipičnu transakciju kupovine na front-end-u vaše WooCommerce online prodavnice.

Obavljanje transakcije pomoću Sandbox personal naloga

Idite na front-end vaše online prodavnice i dodajte neki proizvod u korpu, a zatim idite na opciju da završite kupovinu.

Kada ste tu, kliknite na opciju PayPal.

Da biste završili transakciju potrebno je da unesete važeće kredencijale za svoj PayPal personal nalog. Ovde takođe možete koristiti Sandbox nalog.

Idite na Sandbox test accounts stranicu unutar svoj PayPal developer naloga i u polju personal account kliknite View/edit account.

Kopirajte email i lozinku na sledećoj stranici i iskoristite ih da završite testnu transakciju.

Kada završite PayPal bi trebalo da vas redirektuje na vašu Order Received stranicu (stranicu koju ste podesili da se kupci na nju redirektuju nakon uspešno obavljene kupovine) unutar vaše WooCommerce online prodavnice.

Da biste proverili da li ste ispravno primili sredstva od testne transakcije na svoj trgovački nalog, vratite se u podešavanja trgovačkog naloga i idite na tab Funding

Ako je sve prošlo kako treba, ovde bi trebalo da se uvećalo stanje vašeg testnog računa. Testni račun podrazumevano ima stanje od 5000 USD.

Ukoliko ste sve podesili kako treba, videćete da se stanje vašeg testnog računa uvećalo za iznos testne transakcije.

Ukoliko je to slučaj, onda čestitamo! Upravo ste uspešno završili integraciju PayPal-a i svoje WooCommerce prodavnice.

Sada možete da se vratite na podešavanja plaćanja unutar WooCommerce-a i isključite Sandbox testno okruženje.

Dodatne PayPal ekstenzije koje možete da koristite sa svojom WooCommerce online prodavnicom

U prošlosti WooCommerce je nudio neke dodatne PayPal plugin-e poput PayPal Pro, PayPal Advanced i PayPal Checkout. Ovi plugini više nisu dostupni za instalaciju. 

Oni koji su već instalirani mogu i dalje da se koriste, ali ih više ne možete instalirati kao novi korisnik.

Ukoliko želite da vašoj WooCommerce prodavnici dodate neke druge funkcionalnosti, kao što su dugme Buy Now, možete da nabavite WooCommerce ekstenzije. 

Easy PayPal Buy Now Button

Ovaj plugin vam nudi mogućnost da brzo i lako postavite dugme Buy Now bilo gde unutar vaše WooCommerce prodavnice. 

Najveća prednost ovog plugina leži upravo u njegovoj jednostavnosti. Radi sa svim WordPress temama i možete da birate između 4 dizajna dugmeta. Možete da primite novac u 25 valuta sa podrškom za 18 jezika.

AngellEYE PayPal for WooCommerce

Ukoliko tražite jedno univerzalno rešenje za dodatne funkcionalnosti unutar PayPal-a, onda je ovaj plugin pravi izbor za vas. 

Od osnovnih PayPal funkcionalnosti, preko smart dugmadi, pa čak i prihvatanja Venmo plaćanja, ovaj plugin nudi široku paletu funkcionalnosti. Ovaj servis se lako integriše sa Braintree-jem, a možete da primate plaćanja i preko Apple Pay-a i Google Pay-a.

WP Easy PayPal Payment Accept

Ovaj plugin je idealan izbor za vlasnike online prodavnica ili bilo kog WordPress korisnika koji želi da prihvata PayPal plaćanja za proizvode ili čak i za donacije. 

Možete da ga koristite da dodate buy now dugme unutar sidebar-a na svom WordPress sajtu, stranicama i postovima. 

Takođe možete da dizajnirate ili embedujete različitu dugmad za plaćanje za različite proizvode ili usluge.

YITH PayPal Express Checkout for WooCommerce

Ovo je popularan plugin za WooCommerce, sa velikom brojem pozitivnih recenzija korisnika.

Nakon instalacije i aktivacije ovog plugin-a, na vašoj WooCommerce checkout strani će biti prikazano checkout dugme. Pored toga, ovo dugme možete prikazati na zasebnim stranicama proizvoda ili na cart stranici.

Dolazi sa velikim brojem funkcionalnosti koje će zadovoljiti potrebe većine online prodavnica:

Iako se plugin integriše sa PayPal gateway-em, kupac ne mora da ima PayPal nalog da bi mogao da koristi checkout funkcionalnost.

PayPal checkout ekran može biti prikazan i kao pop-up prozor. To znači da kupac ne mora da napušta vaš web sajt da bi realizovao kupovinu.

Paid Member Subscriptions

U pitanju je plugin za WooCommerce koji se jednostavno integriše i sa PayPal-om i sa WooCommerce-om. Ukolko prodajete usluge putem pretplate, ovaj plugin će vam omogućiti da kreirate prilagođene planove pretplate. U suštini on funkcioniše kao i bilo koji drugi WordPress membership plugin.

Pomoću ovog plugin-a ćete jednostavno primati uplate vaših pretplatnika, u skladu sa njihovim odabranim planom pretplate. Korisnici neće imati pristup premium sadržaju, odnosno usluzi, dok ne bude realizovano plaćanje.

Zanimljivo je što ovaj plugin može da ponudi deo sadržaja ili premium usluge, novim korisnicima, što je odličan način za privlačenje novih korisnika.

Pored regularnih plaćanja, nudi i opciju recurring plaćanja (obnavljajuća plaćanja), što je neophodno za realizaciju plaćanja putem pretplate.

Zaključak

Ukoliko ste već vlasnik WooCommerce online prodavnice, integracija PayPal-a i WooCommerce-a donosi mnogo prednosti. Između ostalog tu su olakšavanje plaćanja, sigurnost transakcija, kao i povećano poverenje kod kupaca. 

Ovom integracijom vi kao vlasnik biznisa dobijate mogućnost definisanja različitih metoda plaćanja na svom sajtu, kao i mogućnost da instalacijom dodatnih plugin-a i ekstenzija još više unapredite prodaju na svojoj WooCommerce online prodavnici.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor